12 Aralık 2012 Çarşamba

Küçük Shiraz Bağımız


















Çoktandır yazmadık ve artık yeni bir başlangıç yapma zamanı geldi de geçiyor bile.  Yıllardır evde şarap yapmayı hayal ederdim sonunda bu yıl temin ettiğim üzümlerle başlamak kısmet oldu ve ağustosun 20'sinde başlayan fermentasyon hala devam ediyor, bu konu ayrı bir yazı konusu olabilir ileride. Bu arada kendimize yetecek küçük bir bağ oluşturma fikri de zaten uzun zamandır aklımdaydı.
Çeşit olarak çok sevdiğimiz ve yaşadığımız bölgeye de çok iyi uyum sağlayabilen Shiraz (Syrah) üzümünü seçtik ve anacının ise aşırı derecede killi olan toprağımıza uygun olacağını düşündüğümüz 110R olmasına karar verdik. Bu mevsimde tüplü fidan bulabileceğimizden kuşkuluydum ama Çetin Fidancılık sayesinde çok da zor olmadı. Manisadaki büyük bir fidan üreticisi olan Çetin Fidancılık çalışanları sipariş miktarımız çok az olmasına rağmen (30 kök Shiraz.) çok samimi yaklaştılar ve derhal oldukça makul denecek bir fiyatlandırma ile fidanlarımızı kargo ile gönderdiler. Fidanlar çok sağlam bir şekilde özel kolilerle iki gün içerisinde elimize ulaştı. Buradan kendilerine teşekkür ediyorum.



Çok fazla yer ayıramadığımız için sıra aralarını 160 cm, sıra üzerini ise 110 - 120 cm olarak bırakarak her birinin çukurunu diz boyu açtık, diplerine önce yanmış sığır gübresi koyarak dikimini yaptık. Toplamda 60 m2 bir alana 30 kök fidan dikmiş olduk. Önce bana da biraz sık gibi görünmesine rağmen sevgili dostum ve bağcılığın uzmanı komşum Mehmet bu dikim sıklığının bir sorun oluşturmayacağını aksine daha sık dikim denemelerinin dahi yapıldığını söyleyince rahatladım.
Yanlarına birer kargı destek dikip geçen hafta da hazır bordo bulamacı ile mantara karşı ilaçladık. Şimdi kış boyunca yerlerine alışacaklar, yaz gelip gelişmeye başlayınca ise terbiye edilecekler. 





13 yorum:

  1. Bloğa iyi bir başlangıç oldu. Yeni mini bağımız güzel gelişir inşallah!

    YanıtlaSil
  2. nefis görünüyorlar. hayatın tüm şifresi onların içinde saklı, biz de takip edip göreceğiz bakalım.

    YanıtlaSil
  3. Bağ bozumu ne zaman olacak peki? Geleceğimiz tarihi belirleyelim;)
    Sonucu merakla bekliyorum, kolay gelsin.

    YanıtlaSil
  4. Cuytherock; bu sene üzüm verse de meyveleri budanacak. İlk iki yıl gövdelerin düzgün gelişimi ve terbiye için meyveler kesilip atılıyor. İlk hasat 3. sezonda maalesef. Ama sen bağ bozumunu bekleme her zaman gelebilirsin.

    YanıtlaSil
  5. Şiraz bağınız hayırlı olsun Cavat abi. Yeniden yazmaya başlamana da sevindim :)

    YanıtlaSil
  6. Mehmetcim teşekkürler, umarım devam eder yazılar :)

    YanıtlaSil
  7. Bir blog bu kadar güzel olabilir. Bu pazar gündüz ilk satırdan son satıra kadar zevkle okudum. Resimlerle ve harika anlatımlarla öyle güzel yapmışsınız ki, okumayı bitirince insan kendi evi kendi bahçesi filan zannediyor. :)
    huzurla, sağlıkla oturun inş.
    Bizde Temmuz 2012 itibarı ile istanbul'dan temelli kaçıp Didim'e yerleştik. Akbük Kazıklı koyu veya Etrim'in denizden biraz daha uzak yuksek kesimleri ya da yalı mevkilerinde arsa alıp TOSCANA mimarisinde taş ev yaptırma niyetindeyiz.
    Ayrıca hakikaten bu bölgenin suyu aşırı kireçli..
    Isınma ise D.gaz olmadığından biz klima tercih ettik ancak taş ev olunca şömine ve ona bağlı petek sistemi düşünüyoruz.
    Neyse ileride bir gün yollarımız kesişirse görüşmek umudu ile
    Yiğit

    YanıtlaSil
  8. Yiğit bey, övgü dolu sözleriniz için teşekkürler. Umarım hayalinizdeki evinizi yaptırırsınız. Saygılar

    YanıtlaSil
  9. Yazi yazmaya basladiginiz için çok sevindim.
    Güzel yazilariniz ve fotograflariniz insani Etrim e oralara götürüyor.
    Geçen yaz Mehmet bey in yanina Pinarlibelen e gittik ve onun o muhtesem baglarini sevdik.
    Aslinda geçen sene Etrim e de gitmek istiyorduk ama olmadi. Belki gelecek yaz esim ile birlikte Etrim e de ugrariz :-)
    Saygilarim ile
    Hülya ve Özgür

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hülya Hn, güzel yorumunuz için teşekkürler.
      Saygılarımla.

      Sil
  10. Listeden bir hayalinizin daha üstünü çiziyorsunuz sanırım. Umarım bol bol üzüm ve şarap yaparsınız, afiyetle içersiniz. :-))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gürkan bey, evet yıllardır evde şarap yapabilmeyi hayal ederdim. Bağı yeni dikiyoruz ama şarap yapmaya da ayrıca buradaki bir bağdan temin ettiğim üzümlerle bu yıl başladım.

      Sil